پرسونای مخاطب چیست؟ در واقع پرسونای مخاطب یک ابزار نمایشی فرضی در رابطه با طراحی و بازاریابی تجربه کاربری است. هدف از انجام آن تصویرسازی از کاربران هدف یا همان گروه مخاطبان خاص است. این ابزار میتواند مشخصاتی مثل سن، جنسیت، گروه سنی افراد، اهداف و چالشهایی که با آن مواجه هستند را پیشبینی کرده و جهت جذب مشتریان واقعی نیازها، ویژگیها، اهداف، ترجیحات و رفتارهای آنها را به تصویر میکشد. همچنین با کمک تاثیر پرسونا بر UX میتوان با شناخت بیشتر کاربران به رشد و پیشرفت مطلوبی دست یافت.
شیوههای ساخت پرسونای مخاطب
روشهای گوناگونی وجود دارد که میتوان با کمک آنها پرسونای مخاطب را ایجاد کرد. البته این شیوهها به بودجه، نوع پروژه و نوع دادههایی که طراحان قادر به جمعآوری آن هستند، بستگی دارد. استفاده از هر روشی نیاز به رعایت نکاتی مهم دارد که عبارتند از:
شما در حال ساخت پرسونای برای مخاطبان هستید. بنابراین روند آن باید بر اساس رفتار کاربر و آنچه که مخاطب حقیقی قصد انجام آن را دارد باشد. ویژگیهای جمعیتی آنها مانند سن، جنسیت و درآمد مهم نیستند.
اینکه از همان ابتدا تصمیم بگیرید که آیا به یک پرسونای مخاطب احتیاج دارید یا خیر، مهمترین نکتهای است که میتواند به شما کمک کند. علاوه بر این باید بدانید چه جزئیاتی را در آنها بگنجانید.
از دیگر روشها برای ساخت بهترین تجربه کاربری این است که پرسوناهای مخاطب، نشان دهنده تنوع مخاطبین شما باشند. به علاوه حتما باید دادههای در دسترسی را در نظر داشته باشید.
دقت کنید رسوناهای کاربر به سرعت قدیمی خواهند شد. بنابراین به محض این که این اتفاق افتاد، احتمالا شما را به بیراهه کشیده و باعث میشوند تصمیمات بدی بگیرید. شما برای مقابله با این مشکل باید پرسونای کاربر خود را با انجام تحقیقات جدید به روز کنید و برنامهای مناسب برای این کار بریزید.
علاوه بر اینکه باید تلاش بسیاری برای ایجاد پرسونای مخاطب خود داشته باشید، پس از آن به تحقیقات خود ادامه دهید تا پیوند خود را با کاربران حفظ کنید.